APMS varuje: Česko zasáhli „prozváněcí“ podvodníci

26.7.2017

Administrátor

Během včerejška a dnešního dne se tisíce zákazníků všech domácích mobilních operátorů potýkaly s prozváněním ze zahraničních telefonních čísel (z Alžírska, Pobřeží slonoviny, Afghánistánu…). Podvodníkům jde o to, aby jim prozváněný zavolal zpět, za což pak tento člověk zaplatí nemalou částku za mezinárodní hovor. Čeští mobilní operátoři drtivou většinu těchto čísel už zablokovali, podvodné aktivity ale mohou stále pokračovat. APMS proto doporučuje při nevyžádaných hovorech ze zahraničních čísel nevolat zpět.

Během včerejšího a dnešního dne bylo prozváněno několik desítek tisíc zákazníků. I díky rychlému zásahu operátorů, kteří čísla téměř okamžitě blokují, se počet těch, kdo zavolali zpět, pohybuje jen v rámci stovek.

Zákazníci jsou účelově prozváněni. Volající nechá jejich telefon vyzvánět velice krátce a očekává, že zavolají zpět. Pak nastupuje obyčejná lidská zvědavost, slušnost, nebo dokonce pracovní povinnost. Ve spěchu či zmatku člověk přehlédne, o jaké číslo se jedná, a následný odchozí mezinárodní hovor je mu naúčtován dle patřičné zóny.

„Jedná se o klasický tzv. wangiri scénář, který se naposledy odehrál minulý týden na Slovensku. Pokud tedy najdete v nepřijatých hovorech neznámé číslo, ujistěte se, že začíná českou mezinárodní předvolbou +420, a že tedy při volání zpět nebudete volat mezinárodně,“ varuje Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Jak wangiri funguje?

Podvodníci, kteří wangiri (nebo také „one ring and cut“) scénář organizují, ho realizují skrze alternativní či IP operátory, jimž je ukraden číselný rozsah. Zákazník, který volá zpět například do Alžíru, hovor do těchto zemí nikdy neuskuteční, protože je přesměrován. Podvodník následně profituje z propojovacích poplatků. Dopátrat se původce je v těchto případech téměř nemožné.

Kontakt pro média:

Jiří Grund