Za letošní první půlrok si Češi prémiovými SMS objednali služby za víc než 640 milionů korun. Vedou platby za jízdenky a parkovné

20.9.2017

Platby „esemeskou“ za nejrůznější služby jsou mezi majiteli mobilních telefonů v Česku oblíbené. Dvě třetiny z celkového počtu plateb jsou za jízdné nebo parkovné. Třetí nejčastější jsou platby za hlasování v televizních anketách.

Premium SMS, m-platba, nebo třeba DMS. Způsobů, jak snadno, rychle a pohodlně realizovat platbu prostřednictvím mobilního telefonu, je několik. Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) eviduje za první pololetí roku 2017 téměř 22 milionů plateb skrze prémiové SMS, kterými lidé zaplatili služby v hodnotě přesahující 640 milionů korun. Počet m-plateb, kterými lidé platí za dražší služby, přesáhl hodnotu 1,4 milionů při objemu téměř 190 milionů korun. DMS pak lidé poslali celkem 470 tisíc v hodnotě téměř 16 milionu korun.

Které služby platíme „esemeskou“ nejčastěji?

„Jednoznačným vítězem mezi platbami realizovanými z mobilního telefonu je SMS jízdenka a parkovné. Bylo jich přes 14 milionů, což jsou 2/3 všech realizovaných plateb v prvním pololetí 2017,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS. Průměrná cena Premium SMS platby byla 29 korun.

Prostřednictvím dárcovských SMS, tedy tzv. DMS se za první pololetí vybralo na obecně prospěšné projekty téměř 16 milionů korun. Službu DMS provozují mobilní operátoři ve svých sítích zcela zdarma bez nároku na provize z odeslaných částek.

Operátoři se v prvním pololetí 2017 zaměřili rovněž na boj proti podvodům při zneužívání plateb. Pokusy o zneužití plateb byly zaznamenány u méně než jedné promile transakcí. I v této oblasti platí základní pravidlo: Neposílat SMS na placená čísla, pokud uživatel nechce nic kupovat, stejně jako nevkládat číslo mobilního telefonu do podezřelých webových formulářů určených pro objednání služeb.

Za co nejčastěji platíme skrze Premium SMS

1. SMS jízdenka
  2. SMS parkovné
  3. SMS TV hlasování
  4. Dobíjení účtů na sharingových webech
  5. Platby za přístup k chráněnému obsahu na internetu
  6. Platby za digitální zboží

Slovníček mobilních plateb

• Premium SMS jsou krátké textové zprávy, které jsou zpoplatněny jiným než běžným tarifem. Používají se pro placení za nejrůznější služby třetích stran – třeba zpřístupnění obsahu na internetu, nebo již zmíněné jízdenky a parkovné. Cena za Premium SMS je přímo závislá na telefonním čísle, na které zákazník danou prémiovou SMS odesílá nebo ze které SMS přijímá. Existují totiž dva typy Premium SMS: ty SMS, které jsou zpoplatněné hned po odeslání a jejich maximální hodnota nesmí z bezpečnostních důvodů překročit 99 Kč (např. jízdenka), a ty, které jsou zpoplatněné až po přijetí (nejprve se pošle SMS žádost, následně přijde kontrolní SMS, a teprve po odpovědi na ní se realizuje platba, jejíž výše přijde potvrzená zákazníkovi opět SMS). Takto se platí za opakované služby nebo za služby, jejichž hodnota přesahuje 99 Kč. Pokud např. odešlete SMS na číslo např. 900 12 30, zaplatíte obchodníkovi za službu 30 Kč vč. DPH, tato částka bude uhrazena z vašeho telefonního účtu u operátora (stržením z kreditu v případě odeslání SMS z předplacené SIM karty, nebo navýšením vašeho měsíčního vyúčtování v případě zákazníků se smlouvou). Pokud odešlete SMS objednávku např. na číslo 900 12 a následně obdržíte potvrzující SMS z čísla např. 900 12 300, vyjde vás příchozí SMS na 300 Kč včetně DPH.

• m-platba slouží hlavně k rychlým nákupům na internetu a k platbám za aplikace v aplikačních obchodech. Transakci realizujete bez platební karty, platíte jednoduše ze svého mobilního účtu. Nakupovat můžete třeba i na Google Play, Microsoft Store, nebo Facebooku. Služba podporuje jednorázové i pravidelné platby a o každé vás informujeme potvrzující SMS zprávou. Stejně jako v případě Premium SMS zpoplatněných při přijetí, je i zde dvoukolové ověření (po objednání dostane zákazník skrze SMS kód, který je pak třeba vložit do webového formuláře).

• rcovské esemesky, tzv. DMS, se vždy odesílají na jednotné číslo 87777 a můžou mít hodnotu 30, 60 nebo 90 Kč. Výše příspěvku je vždy i součástí textu zprávy, kterou na uvedené číslo posíláte. Jedna koruna z každého vašeho takto zaslaného daru jde na financování provozu služby, který zajišťuje nezisková organizace Fórum dárců. Operátoři si žádný poplatek neúčtují.
Průměrná cena Premium SMS platby: 29 Kč

Průměrná cena m-platby: 334 Kč

Nejčastěji využívaná výše DMS: 30 Kč

Jak často využívají Češi mobilní platby a za kolik nakupují?

Služby nejčastěji placené prostřednictvím Premium SMS

V Česku lidé v prvním pololetí roku 2017 zaplatili prostřednictvím služby Premium SMS jízdné nebo parkovné celkem 14 408 771krát. Odeslali při tom platby v hodnotě 368 159 000 Kč.